Aktualności
09/04 2020

Zamienniki jajek

Jedno średnie jajko dostarczy nam 25 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która chroni Nasz wzrok, 15 % dziennego zapotrzebowania na B2 i aż 22% na selen. Czyli jest naprawdę super produktem.


Czy jajka mają dużo cholesterolu i czy obniżają cholesterol ?
Jajko zawiera 186 mg cholesterolu, spożycie zbyt dużej jego ilości przyczynia się do powstania chorób sercowo-naczyniowych, ale musimy pamiętać, że składnik ten dzielimy na „zły” i „dobry”. W pewnym badaniu udowodniono, że spożycie umiarkowanej ilości jajek przyczynia się do wzrostu stężenia frakcji HDL czyli tej dobrej, która wykazuje działanie prewencyjne w stosunku do drugiej.Wniosek z tego taki, że odpowiedna , umiarkowana ilość zjadanych jajek powoduje wzrost "dobrego cholesterolu", a ten zaś rozprawia się z tym "złym"  - obniżając jego poziom.



No dobra, czyli ile można jeść jaj na tydzień, ile sztuk dziennie ?

Ile tygodniowo może jeść dorosły mężczyzna, a ile dziecko?

To zależy, jeżeli jesteś dorosłym meżczyzną, 7 jajek tygodniowo będzie w sam raz, jeżeli zaś kobietą to 6-7 sztuk będzie idealną liczbą. W przypadku dzieci rosnących ze względu na zawartość wyżej wymienionych składników rekomenduje się jedzenie 6 jajek tygodniowo. Dziennie zaś dla wszystkich grup wiekowych zaleca się jedzenie maksymalnie 2-3 jajek.

Czy jaja trzeba trzymać w lodówce i czy można jaja mrozić ?
Jajka powinny być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu, z dala od produktów bardzo aromatycznych, takich jak cebula czy czosnek. I uwaga, jeżeli kupimy sporą ilość, dobrych jajek na promocji…. Możemy je mrozić. Najlepiej żółtka i białka osobno. Jajek nie mrozimy w skorupkach, tylko
w specjalnych woreczkach, bądź pojemniczkach.

 

 

Ile gotować jajka na miękko, a ile czasu gotować na twardo?
Moja ulubiona odpowiedź, to zależy czy chcesz jajko na miękko czy na twardo. Jeżeli wybierzesz drugi sposób jajka gotujemy około 10 minut, na miękko zaś jajka wrzucany do wrzącej wody i gotujemy 2-4 minut w zależności od wielkości produktu.


No dobra, a czym mogę zastąpić jajko?

Czyli jakie są zamienniki jaj.
Istnieje wiele zamienników jajek, które sprawdzą się nawet w kuchni wegańskiej. Ale do ich użycia zachęcamy każdego, tak aby nie przekroczyć tygodniowej dawki jajek, możemy użyć tych zamienników. Nie zmienią one smaku, wręcz przeciwnie, a zaoszczędzimy je w puli tygodniowej.

 

Zamienniki jaj

 

 

Czym zastąpić jajko w cieście ?
Jajko w cieście możemy zastąpić:

- ¼ szklanki płatków owsianych ugotowanych na wodzie,
- 3 łyżkami mąki z cieciorki rozmieszanymi w 3 łyżkach wody,
- ½ zmiksowanego banana,
- 1 łyżką agaru rozmieszaną w 3 łyżkach wody
- ¼ szklanki musu jabłkowego,
- 3 łyżkami gładkiego masła orzechowego.



A w gofrach, (zamienniki jaj w gofrach) ?
W gofrach możemy użyć wyżej wymienionych mieszanek, a szczególnie tych owocowych.



No dobrze, a co z mięsem?

Przecież nie użyję owoców…, czyli zamienniki jaj do kotletów
Tak to prawda, w przetworach mięsnych możemy użyć:
- 1 łyżki nasion babki płesznik z 3 łyżkami wody,
- ¼ szklanki ugotowanych na wodzie płatków owsianych,
- 1 łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami wody,
- 1 łyżkę nasion chia z 1/3 szklanką wody.

Zachęcamy do używania zamienników, nie tylko w ramach kuchni wegańskiej.


Opublikował:
Marta Urbańska
Wstecz

Bezglutenowe pyszności dla osób z celiakią.


Odchudzanie w siedzącym trybie życia.


Dieta na poprawę humoru


Sklep online z diatami
Kilka słów o mnie...

Z wykształcenia jestem psychodietetykiem oraz magistrem dietetyki klinicznej. Zamiłowanie do kulinariów i świadomość związków jedzenia ze zdrowiem uzmysłowiły mi, że chcę związać swoje życie zawodowe właśnie z tą dziedziną.
Swoje doświadczenie i wiedzę czerpałam nie tylko od wykładowców akademickich, ale także przy okazji praktyk odbywanych w szpitalach. Uczestniczyłam w szkoleniach na temat zaburzeń odżywiania i kompulsywnego objadania oraz w innych ogólnopolskich konferencjach dietetycznych...

Polub mnie na FaceBook
Instagram
Odwiedź mnie na YouTube