Fit desery i słodkości

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Drożdże to bezapelacyjni królowie w zawartości witamin z grupy B, dzięki czemu sprzyjają zdrowiu i urodzie.  Są idealnym rozwiązaniem w dietach wege, w których łatwo o niedobór witamin pochodzących z produktów odzwieżecych. Zwiększają fizyczną wydolność, polecane są też w sytuacjach wyczerpania psychicznego, dla przepracowanych i narażonych na ciągły stres. Drożdże pomagają też w pielęgnowaniu cery trądzikowej oraz skłonnej do wyprysków.

Składniki:
  • 800 g maki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 5 żółtek
  • 500 ml mleko 2% tłuszczu
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 3/4 paczki masła
  • 100 g Drożdże świeże

Mąkę wsypac do miski, meko zagrzać i odlac pół szklanki do drozdzy i 1 łyżke cukru (mleko,nie gorace). Żółtka ubić z dwiema łyżkami cukru.  Po ubiciu wlac do mąki. Do podgrzanego mleka mlleka dołozyć szklankę cukru i 3/4 masła. Wszystko wymieszać łyżką. Po rozpuszczeniu cukru i masła, wlać do mąki (nie gorące). Nastepie wlac wyrośnięte drożdże i wszystko razem dobrze wymieszać. Jeżeli będzie za zadkie można dołożyc mąkę. Wyrabiając ciasto powinno "odchodzić" od dłoni. Ciasto podsypać odrobiną  mąki i odłożyć do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przełożyc ciasto do dużej formu. Dodatkowe całe, rozbełtane jajo rozłożyc na wierzch ciasta. Na koniec na ciasto nałozyc kruszonkę zrobioną z 4 łyżek mąki, 4 łyżek cukru i 1/4 masła wymieszanych ze sobą. Piecz 50 min w 180 stopniach. Piekarnik ustawić na termoobieg.

Autor:
Marta Urbańska
Wstecz