Fit desery i słodkości

Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

Święta to czas smakowania pysznych potraw, zapach wanili, cynamonu i goździków. Te dodatki może idealnie połączyć jeden przepis - przepis na Piernik świąteczny. Mój przepis na piernik jest prosty, szybki i nawet ja, osoba o małych umiejętnościach do wypieków podołałam. Piernik jest pulchny, wilgotny i totalnie świąteczny. Jeśłi i ty nie jesteś królowa/ królem światecznych wypieków ten piernik będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Szybkie pieczenie pozwoli Ci zająć się innymi, ważniejszymi rzeczami, prezenty będą idealnie spakowane a ty będziesz rozluźniony  pięknym, korzennym zapachem rozchodzącym się po całym domu. Ja tez przepis stworzyłam dopiero w tym roku, ale wiem na pewno, że ten piernik zostanie ze mną na święta w kolejknych latach.

Składniki:
  • Mąka orkiszowa jasna lub ciemna 2 szklanki
  • Mleko 2% tłuszczy 1/2 szklanki
  • Jaja 2 szt
  • Ksylitol 2 łyżki
  • Maskanka 1/2 szkalnki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika 2 łyżki
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy, podać z powidłami lub borówkami ze słoika

Jaja umyj pod ciepłą woda, wysusz ściereczką . Jaja umieść w szklanej lub metalowej misce i ubij je z odrobiną soli na gęstą pianę. Do jaj dodaj maślankę, mleko, makę i ksylitol. Ubij wszystko razem. Na koniec wsyp proszek do pieczenia ,sode, przyprawa do piernika,startą skórę z pomarańczy, cynamon i wymieszaj ciasto. Ciasto piecz 45 min w 160 stopniach. Ciasto po ostygnięciu posmaruj konfitura.

Smacznego :)

Mówiłam, że banalnie proste :)

Autor:
Marta Urbańska
Wstecz