Przekąski i koktajle

Pasztet domowy z kaszą jaglaną

Pasztet domowy z kaszą jaglaną

Pasztet domowy z kaszą jaglaną
Ten pasztet jest nie tylko przepyszny, ale również delikatny w smaku i mogą go jeść nawet najmłodsi. Nie zawiera glutenu, dlatego osoby chore na celiakie również mogą go spożywać.


100 g tego pasztetu to tylko 111 kcal i, aż 15 g białka

Składniki:
  • 125 g kaszy jaglanej
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • porcja rosołowa
  • seler
  • por
  • 2 pietruszki
  • duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 liście laurowe,klika ziaren ziela angielskiego.

Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Porcję rosołową, piersi z kurczaka, warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek zalewamy wodą i gotujemy na wywar. Wystudzamy i przecedzamy. Warzywa, mięso porcji i piersi odkładamy na bok. Wątróbki i cebulę grillujemy na patelni grillowej. Przekładamy do garnka, dodajemy tymianek , masło, oliwę i podlewamy wcześniej przygotowanym wywarem. Dusimy przez kilka minut na mały ogniu. Zawartość garnka, mięso z kurczaka i warzywa przekładamy do jednej misy i mielimy wszystko mielimy w maszynce co najmniej 3 razy. Do masy dodajemy żurawinę, wyrabiamy i przekładamy do keksówek. Pieczemy w tem. 180 stopni Celsjusza, przez okoł 1 godzinę

Autor:
Marta Urbańska
Wstecz