Przekąski i koktajle

Fit gofry

Fit gofry

Gofry na ratunek  w skryzysie "słodyczowym".

Składniki:
  • 250 g mąka pełnoziarnista żytnia,
  • 250 g mąka pełnoziarnista żytnia,
  • 125 ml woda gazowana,
  • 40 g olej rzepakowy,
  • 60 g jajo kurze,
  • 2 g soda oczyszczona,
  • 150 g Maliny mrożone
  • 150 g Serek skyr naturalny
  • szczypta – sól.

Mąkę pełnoziarnistą wymieszać w misce z sodą. Oddzielić żółtko jaja od białka. Żółtko jaja
dodać do mąki, natomiast białko ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera ze szczyptąsoli. Mąkę, sodę, żółtko jaja, mleko, wodę oraz olej rzepakowy zmiksować na gładkąmasę. Ubite białko jaja przełożyć  delikatnie do zmiksowanej masy, a następnie wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na 10 minut, w tym czasie należy nagrzać gofrownicę. Ciasto wylewać na gofrownicę i piec ok. 5 – 10 minut w zależności od temperatury gofrownicy. Świeżo upieczone gofry są chrupiące. Do upieczonych gofrów dodajemy na wierzch dodajemy serek I maliny lub inne owoce.

Autor:
Marta Urbańska
Wstecz