Sałatki
Sałatka dla „Buraka”
Buraki są świetnym produktem, można je nazwać super food. Polecane są podczas choroby nowotworowej, a także przy anemii. Pobudzają one szpik kostny do tworzenia nowej partii czerwonych krwinek, które uczestniczą między innymi w transporcie tlenu w organizmie.
Cała sałatka zawiera 556 kcal.
Składniki:
- 150 g burak ugotowany
- 50 g kasza pęczak
- 20 g suszonych pomidorów
- 10 g oleju z pomidorów
- 10 g prażonego słonecznika
- 150 g sera typu włoskiego
- do smaku: świeże zioła, takie jak: tymianek, rozmaryn, majeranek
Kasze ugotować al. dente, według opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki pokroic w kostkę. Buraka i ser wymieszać z kaszą. Do sałatki dodać podprażony na suchej pateli złonecznik i pokrojone w paski suszone pomidory. Sałatkę posypać ziołami i polać olejem z pomidorów

Wstecz