Sałatki

Sałatka dla „Buraka”

Sałatka dla „Buraka”

Buraki są świetnym produktem, można je nazwać super food. Polecane są podczas choroby nowotworowej, a także przy anemii. Pobudzają one szpik kostny do tworzenia nowej partii czerwonych krwinek, które uczestniczą między innymi w transporcie tlenu w organizmie.

Cała sałatka zawiera 556 kcal.

Składniki:
  • 150 g burak ugotowany
  • 50 g kasza pęczak
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 10 g oleju z pomidorów
  • 10 g prażonego słonecznika
  • 150 g sera typu włoskiego
  • do smaku: świeże zioła, takie jak: tymianek, rozmaryn, majeranek

Kasze ugotować al. dente, według opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki pokroic w kostkę. Buraka i ser wymieszać z kaszą. Do sałatki dodać podprażony na suchej pateli złonecznik i pokrojone w paski suszone pomidory. Sałatkę posypać ziołami i polać olejem z pomidorów

Autor:
Marta Urbańska
Wstecz