Śniadania i kolacje

Pasta z avokado

Pasta z avokado

Pasta z awokado
Awokado to wbrew pozorom owoc, który zawiera zdrowe tłuszcze. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sprawdzi się nie tylko w wersji wytrawnej, ale też na słodko. Dla osób przebywających na diecie wegańskiej jest znakomitym dodatkiem do sałatek, w których znajdziemy sporo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

 

Cała pasta to tylko 273 kcal.

Składniki:
  • 1 awokado
  • mała cebula czerwona
  • pomidor,
  • ząbek czosnku
  • mała ostra papryczka
  • sól
  • pieprz, limonka, lub sok z cytryny

Przygotowanie:
Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem (ważne by było dojrzałe), dodajemy sól  i pieprz oraz sok z całej limonki. Cebulę, pomidora i papryczkę kroimy drobno i dodajemy do pasty. Całość najlepiej smakuje na grzankach z pełnoziarnistego pieczywa.

Autor:
Marta Urbańska
Wstecz