Śniadania i kolacje

Fritatta ze szparagami

Fritatta ze szparagami

Szparagi to..wiosna! Szparagi to nowalijki :) Szparagi to fajne sezonowe warzywo. Zawierają inulinę - czyli prebiotyk, który zapewnia prawidłowy wzrost twojej flory bakeryjnej. Zjedz szparagi a twój brzuszek ci za to podziękuję. Jeśli jesteś kobietą planującą ciąże , jedzenie szparagów powoże Ci uytrzymać prawidłowy poziom kwasu foliowego;)

Jedz dobrze i czuj się dobrze!

Składniki:
  • 5 jaj Kurzych
  • 1 opakowanie Ricotty
  • 1pęczek szparagów (500g)
  • 2 cebule
  • 100g Inyk wędzony (np.Pikok, Lidl)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania blachy
  • Serek kanapkowy do 5% tłuszczu (np. Naturek)
  • 1 ząbek czosnku

Przepis:

Formę wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Indyka,cebulę i czosnek pokrój w kostkę.Szparagi złam, w miejscu gdzie się łamią, obierz ( jeśli są już " statsze"). Główki szparagów pozostaw w całości. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek, i indyka. Po kilku minutach dodaj szparagi i smaż całość jeszcze przed 6-8 min. Jaja i serki zmiksuj. Do tartownicy wlej najpierw połowę masy serowej, dodaj składniki z patelni ( wyjmij przed główki szparagow) i dodaj do masy serowej. Tak przygotowaną masę dalej pozostałą masą serowo- jajeczną. Fritate piecz 20- 25 min. Gotowe :)


Jedź ja zimno lub na ciepło.
Tartę podziel na 8 kawałkow- 1 kawałek to 165 kcal ;) tylko!!!!

Autor:
Marta Urbańska
Wstecz