Wege

Pasta buraczana

Pasta buraczana

Kwas foliowy, w który obfitują buraki pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają te zwapnieniom naczyń krwionośnych. Powinni je jadać nadciśnieniowcy  azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów.

Składniki:
  • 150 g Buraki ugotowane i starte
  • 30 g Serek knapkowy np. naTurek, president
  • 10 g Chrzan tarty ze słoika (1 łyżeczka)
  • sól himalajska, szczypior

Ugotowane , obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Tak przygotowane buraki wymieszać z serkiem i chrzanem. Pate doprawć solą i posypać szczypiorkiem

Autor:
Marta Urbańska
Wstecz