Wege
Pudding z quafaby
Aquafaba to idelany zamiennik białek z jaja kurzych. To dobry zamiennik dla vegan i wegetarian. Warto wdrożyć ten zamiennik także dla alergików i osób, które chca zmniejszyc kalorykę swoich deserów i ciast.
Składniki:
- 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
- 1 – 2 łyżki cukru ksylitolu
- szczypta soli
- 25 g Czekolada gorzka
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej . Wodę z ciecierzycy wlać do do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać przez 5 minut na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitolu i dalej ubijać, a na koniec doda przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanych pucharków i włożyć na godzinę do lodówki. Podawać z twim ulubionym owocem.

Wstecz