Wege

Pudding z quafaby

Pudding z quafaby

Aquafaba to idelany zamiennik białek z jaja kurzych. To dobry zamiennik dla vegan i wegetarian. Warto wdrożyć ten zamiennik także dla alergików i osób, które chca zmniejszyc kalorykę swoich deserów i ciast.

Składniki:
  • 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
  • 1 – 2 łyżki cukru ksylitolu
  • szczypta soli
  • 25 g Czekolada gorzka

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej . Wodę z ciecierzycy wlać do do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać przez 5 minut na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitolu i dalej ubijać, a na koniec doda przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanych pucharków i włożyć na godzinę do lodówki. Podawać z twim ulubionym owocem.

Autor:
Marta Urbańska
Wstecz