Zupy

Zupa krem z brokuła i cukinii

Zupa krem z brokuła i cukinii

Zupa krem z brokuła to dobre rozwiązanie dla zabieganych osób, króre dbaja o zdrowie i linię. Zupa krem z brokuła i cukini często gości zarówno na moim stole jak i w menu moich podopiecznych. Zupa krem pozwala czuc się nasyconym na dłużej. Jedna porcja zupy krem to tylko około 80 kcal. W moim przepisie na krem z brokułów możemy "przemycic" całkiem dużą ilośc warzyw, które dla niektórych  w surowej postaci są niedozjedzenia. Zupa brokułowa zawiera czynniki przeciwnowotworowe. Zatem dewiza mojej firmy "jedz dobrze i czuj się dobrze" wpisuje się w ten przepis idealnie. Brokuły podane z pomidorami zwiększają swoje działanie antynowotworeowe,więc jedzenie brokułów na zimno- także w sałatkach jest świetnym pomysłem.

W zupie krem z brokuła i cukini możemy  także cieszyć się dobrym wpływem cebuli, która oprócz działań antyseptycznych chroni nas także przed różnego rodzaju nowotworami. Mam nadzieję, że przekonałam cie do jedzenia pysznych, warzywnych dań.

 

"Jedz dobrze i czuj się dobrze"

Składniki:
  • 250g Brokuł
  • 250g Kalafior
  • 200g Cukinia
  • 50g Marcher
  • 50g Pietruszka
  • 50g Seler
  • 50g Por
  • 30g Cebula (1szt mała)
  • 20g Masło
  • koperek, sól, pieprsz, pieprz cayen, jogurt grecki (2 łyżki na 1 porcje)

Krem z brokułów to tanie i szybkie rozwiązanie na luch  do pracy lub późną obiadokolację.

Brokuła i kalafior podzielić na rózyczki. Cukinie umyć i pokroić w duże plastry. Cebulę, marchew, pora i seler obrac i pokroić w równie duże kawałki (pozwoli to uzyskac lepszy smak bulionu). 

 

Wszystykier warzywa umieść w garnku i zlej je 1,5 litrem wody. Posól warzywa i gotuj zupę na wolnym ogniu pod przykryciem. Kiedy warzywa będą już dodaj masło i zblenduj zupę na gładką masę. Zupę krem podaj z 2 łyżkami jogurtu greckiego oraz z koperkiem.

Autor:
Marta Urbańska
Wstecz